Tavoitteena mahdollisimman luonnontilainen tontti ja ehkä myös viherkatto saunalle

On jo aiemmin ollut puhetta, että mökkitonttimme on sammalpeitteisen soraharjun lännenpuoleinen rinne. Tontilla riittää valoa sekä kasvillisuutta. Rakennusten ja kulkureittien takia tontilta joudutaan kuitenkin kaatamaan aika paljon puita. Myös rakentamisen aikana osa piha-alueesta kärsii kaivamisesta ja työmaalla tarvittavien kulkuneuvojen liikenteestä.

Silti meillä on toiveena, että luonnontilaista aluetta joudutaan mylläämään vain välttämättömiltä paikoilta. Mökille ei ole tarkoitus tehdä lainkaan perinteistä pihaa, metsä on meidän pihaa. Kulkuväylät mökiltä saunalle tehdään polkuina ja tarvittaessa portaikkoina. Matka saunalta rantaan on niin jyrkkä, että se on tehtävä koko matkalta portaikkona.

Tavoitteena on, että tontti jää muuten mahdollisimman luonnontilaiseen muotoon. Pikkuhiljaa sitten katsotaan tarvitseeko jotakin puita vielä kaataa, jotta valoa saataisiin sisälle ja terassille optimaalisella tavalla ja näköala järvelle ja rinteeseen olisi sopiva. Tavoitteena on, että puita jää niin paljon, että mökki ja sauna ovat suojassa paahteelta ja piilossa metsässä.

Olemme pohtineet, että siirtokuntta voisi olla yksi hyvä tapa palauttaa rakentamisen aiheuttamat jäljet nopeammin. On vähän tylsä ajatus, että mökin ympäristö jäisi vuosiksi odottamaan, että se luonnollisesti alkaisi kasvaa takaisin. Uskoisin, että paikalle istutettu kuntta sopeutuu varsin nopeasti tontille, koska onhan tontti nytkin kauttaaltaan sammaleiden ja varpujen peittämänä.

Olemme myös ajatelleet, että saunan katto olisi hauska toteuttaa viherkattona, koska sauna näkyy mökiltä alas katsottuna rinteen puolessa välissä ja silloin vihrekatto osaltaan sulauttaisi saunamökin osaksi ympäröivää luontoa. Yllättävä tieto oli, että viherkatto voi jopa pidentää katon käyttöikää, vaikka itse olisin luullut sen olevan juuri päinvastoin.

4 vastausta artikkeliin “Tavoitteena mahdollisimman luonnontilainen tontti ja ehkä myös viherkatto saunalle”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *