Takka tai kamiina lasitetulle terassille

Olen viehättynyt ajatukseen, että terassilla olisi kevyttakka tai kamiina luomassa tunnelmaa ja lämmittämässä syys- ja kevätiltoja. Elävän tulen ääni ja leimu on varmasti mukavampaa seuralaa kuin katossa hehkuvat grillivastukset.

Yksi mökin oleskelutiloista tulee olemaan lasitettu terassi. Lasitetulla terassilla on varmasti mukavampi viettää aikaa kuin itikoiden syötävänä ulkoilmassa. Terassille on tulossa sekä ruokapöytä että sohva, jolla voi makoilla rennommin. Mikäs olisi parempi paikka kuunnella lauantai-iltana Yle Radio 1:n Lauantain toivottuja levyjä?

Millainen kamiina tai takka olisi terassille hyvä?

  • Kiva ulkonäkö ja iso(hko) lasinen luukku, jotta tuli näkyy
  • Kevyt, jotta ei tarvita terassin alle mitään järeitä perustuksia
  • Pieni koko, jotta ei vie turhaan terassin rajallista tilaa
  • Antaa nopeasti lämpöä eli ei ole tarvetta varaavalle takalle
  • Polttaa puhtaasti, jotta vältytyään turhilta pienhiukkasilta ja savulta
  • Ei saa lämmetä pinnalta liikaa, jotta siihen ei polta itseänsä

Miinuspuolena kamiinassa tai takassa on tietenkin se, että se vie tilaa lasitetulla terassilla. Lämmitettävää tilaa ei terassilla ole kuitenkaan ihan hirveästi, ehkä noin 15 neliötä. Onko tällaiseen tilaan edes järkevää ryhtyä asentamaan takkaa. Mutta toisaalta pimenevässä illassa takka voisi olla todella hieno tunnelmanluoja. Uskoisin, että takka voisi myös pidentää lasitetun terassin käyttöaikaa.

Olen etsinyt kamiinoita verkosta, mutta osa on jo ulkonäöllisesti ihan mahdottomia edes ajatella ja osassa on taas ominaisuuksia, jotka eivät täytä vaatimuksia. Kotimaisia kamiinoita ei näytä juurikaan valmistettavan, joka on harmillista. Mielelläni ostaisin mökille Suomessa valmistettuja asioita.

Nordspeis Uno 1.

Yksi mahdollinen kamiina voisi olla norjalaisen Nordpeisin Uno 1. Minusta tämä näyttää tyylikkäältä ja kompaktin kokoiselta. Lasit kolmeen eri suuntaan on myös kiva, koska silloin tuli näkyy terassilla joka suunnasta ja myös sisälle. Kyseiseen kamiinaan saa myös hormiliitoksen päältä, jolloin se vie vähemmän tilaa kuin mallit, joissa hormiliitos on takaa. Kamiinan myyjän mukaan kiertoilmatoiminnon takia se luovuttaa lämpöä nopeasti lämmitettävään tilaan.

Ruotsalaisella Conturalla on myös kivan näköisiä takkoja ja kamiinoita. Contura 586 Stylessä on vähän sama henki kuuin Nordspeisin kamiinassa. Vähän pyöreämpi muoto, mutta myös kivaa on lasit moneen eri suuntaan.

Eli valikoimaa näyttää kuitenkin riittävän, vaikka kotimaisia kamiinoita en vielä olekaan löytänyt.

Pitää pohtia tarkemmin vielä tilankäyttöä ja tuota edellä olevaa listaa, että miten asian kanssa kannattaa edetä. Onneksi projekti ei kuitenkaan ole vielä siinä pisteessä, että pitäisi tehdä tarkkoja takkavalintoja. Näillä näkymin tontin lohkominen on edessä heti ensi vuoden alussa, jonka jälkeen voi laittaa sisään rakennusluvan. Ehkäpä myös rakennustyöt saadaan alkuun kevään aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *