Sisätiloihin liittyvät ratkaisut – Mökin suunnittelua ohjaavia periaatteita 2/3

Edellisessä kirjoituksessa kirjoitin rakennusten sijoittelusta ja nyt ajattelin kirjoittaa vähän sisätiloihin liittyvistä ratkaisuista. Sisätiloissa tasapaino, toimivuus ja mitoitus, on ollut yksi tärkeä suunnitteluperiaate. Kaikki toiminnallisuudet tulee mahtua mukavasti, mutta tarkoitus on kuitenkin rakentaa kodikas ja viihtyisä rakennus.

Mökkiprojektin aikana olemme käyneet varmasti eniten keskusteluja sisätilaratkaisuista. Tämän ymmärtää, koska mökillä vietämme suurimman osan ajasta juuri sisällä. Tärkeimpänä tavoitteena oli löytää mahdollisimman toimiva kokonaisuus oleilutilan, ruokapöydän, keittiön ja lasitetun terassin välille. Nämä tulevat olemaan ne alueet, joilla todennäköisesti suurin osa valveillaoloajasta vietetään.

Halusimme löytää ratkaisun, jossa keittiössä kokkaava ja sohvalla makoileva voivat jutustella sujuvasti. Samoin helppo kulkuyhteys keittiöstä lasitetulle terassille ja grillaamaan tuntuvat tärkeiltä. Alkuun näitä kaikkia keskeisiä toimintoja suunniteltiin mökin eteläsivulle, mutta sitten arkkitehti Lars oivalsi toimintojen siirtämisen pötköstä kolmion muotoon.

Tämä toimintojen kolmiomalli havaittiin loppujen lopuksi erittäin toimivaksi. Keittiö siirrettiin eteläsivulta pohjoissivulle ja näin saatiin suora näköyhteys myös keittiöstä lasitetulle terassille. Tämä on tosi kiva, koska silloin keittiössä kokkaava on koko ajan näköyhteydessä esimerkiksi kesällä terassilla vietettävien kekkereiden aikana.

Onhan astioille tarpeeksi tilaa?

Mökkiin tulee kolme makuuhuonetta, joista kahteen tulee hieno järvimaisema. Vanhalla mökillämme meillä ei ollut lainkaan televisiota, ja nytkään en halunnut sitä mökillä näkyvälle paikalle oleskelutiloihin. Lars keksi tähänkin hyvän ratkaisun eli televisio sijoitetaan toiseen vierashuoneista. Näin oleskelutiloihin saatiin enemmän toivomaamme loma-asuntomaista rentoutta.

Mökillä on oltava riittävästi astioita esimerkiksi rapujuhlien järjestämiseen.

Mökille ei tule rakenteisiin integroituja kaappeja. Makuuhuoneen yhteyteen tulee erillinen vaatehuone ja wc. Lisää säilytystilaa on kodinhoitohuoneessa ja teknisessä tilassa. Myös talousrakennukseen tulee sekä kylmää että lämmintä varastotilaa. Itse olen kantanut huolta erityisesti keittiön säilytystiloista, mutta arkkitehti Jaana on vakuutellut, että tila tulee kyllä varmasti riittämään kaikille astioille. Jaana ei ehkä tiedä, että kuinka paljon astioita voi oikeasti olla.

Takka siirtyi ikkunaseinältä keskelle oleskelutilaa

Alun perin oleskelutilan takka ajateltiin sijoitettavan etelänsuuntaiselle ikkunaseinälle. Ajatus oli jotenkin intuitiivinen, että takkatuli ja maisema kuuluvat yhteen. Jälleen Lars teki suunnitteluprosessin aikana hienon oivalluksen. Takkaa ei sijoitetakaan maiseman eteen ikkunaseinälle vaan oleskelutilan keskelle.

Takka tulee nyt kohtaan, jossa mökin halki kulkee itä-länsisuuntaan 50 cm tasoero. Takka tulee tasoeron korkeammalle puolelle, jolloin takan molemmille puolille jää istumatilaa. Näin ihan lähelle takkaa voi talvipäivänä kerääntyä isompikin porukka nautiskelemaan takan lämpöön. Tasoeron alle takan molemmille puolille tulee vielä syvennys, johon takkapuut saadaan kivasti lähelle, mutta niin, että ne eivät ole lainkaan tiellä.

Yksi vastaus artikkeliin “Sisätiloihin liittyvät ratkaisut – Mökin suunnittelua ohjaavia periaatteita 2/3”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *