Rakennusten sijoitteluun liittyvät ratkaisut – Mökin suunnittelua ohjaavia periaatteita 1/3

Mökkiä on suunnitteltu lukemattomissa keskusteluissa ja pohdinnoissa. Mitä toivomme ja odotamme tulevalta mökiltä? Keskusteluja käytiin tunteja myös arkkitehtien kanssa yhdessä Larsin piirtämien erilaisten pohjapiirrosvaihtoehtojen äärellä.

Lars havainnollisti suunnittelun keskeisiä pohdintoja myös listaan, joka antaa hyvä kuvan, miten paljon meillä on ollut erilaisia näkökulmia mökin suunnittelussa. Tässä kirjoituksessa pureudun tarkemmin rakennuksen sijoitteluun liittyviin ratkaisuihin.

Larsin kokoama erinomainen lista, jonka avulla pystyimme vertailemaan eri pohjapiirrosvaihtoehtoja.

Rakennusten sijoitteluun liittyvät ratkaisut

Mökin sijoittuminen rinteen korkeimmalle kohdalle ja saunan sijoittuminen noin rinteen puoleen väliin on ollut meille alusta asti selvä. Se oli ajatus, jonka saimme käydessämme tontilla ensimmäisen kerran viime keväänä. Arkkitehtien kanssa työskentelyn myötä rakennusten sijoittumisia on tarkennettu ja suunnattu paremmin. Myös talousrakennus on näissä pohdinnoissa löytänyt oman paikkansa.

Kävimme myös syksyllä arkkitehtien kanssa merkitsemässä rakennusten paikat tontille, jolloin alkoi hahmottumaan rakennusten muodostaman kokonaisuus paremmin.

Larsin piirros rakennusten sijoittumisesta tontille.

Talousrakennus tontin itälaidalla ja poissa näköpiiristä

Talousrakennus sijoittuu nyt tontin itälaitaan, jolloin se ei häiritse maisemaa, vaan jää selvästi taka-alalle. Talousrakennus ei näy lainkaan oleskelutiloihin eikä länteen avautuville terasseille. Myös tontin kulkuväylät suunniteltiin niin, että ne eivät juuri näy tiloihin, joissa vietetään eniten aikaa.

Talousrakennuksen autokatoksen mahtuu auto ja peräkärry, ehkä joskus tulevaisuudessa myös mönkijä. Lisäksi talosrakennuksessa on puuliiteri, lämmin ja kylmä varasto. Talousrakennuksen katto toteutetaan viherkattona ja siellä on tilaa myös aurinkopaneeleille. Talousrakennus rakennetaan mökkiä alemmalle tasolle, jolloin se ei hallitse näkymää, vaikka siitä tulee yllättävän kookas rakennelma.

Valo ja maisema mökin sijoittelun keskeinen tekijä

Suunnittelutyön aikana keskustelimme paljon luonnon valon saamisesta sisään mökkiin. Tämän työn seurauksena luonnonvalo pääsee oleskelutiloihin aamuauringon säteistä illan kajoon saakka. Aamuaurinko paistaa sisään keittiön välitilan ikkunoiden sekä keittiön lasisen ulko-oven kautta.

Koska keittiö on oleskelutilan yhteydessä, niin valo pääsee myös oleskelutilaan ja ikkunan läpi lasitetulle terassille. Aamuauringon puolelle keittiön yhteyteen tehdään pieni aamiaisterassi, jossa voi aurinkoisina aamuina istua ulkoilmassa aamukahvilla.

Mökin päänäkymä on länteen eli järven suuntaan. Mökki rakennetaan saman suuntaisesti rantaviivan kanssa. Larsin hienon suunnittelutyön ansiosta vielä ilta-aurinko valaisee oleskelutiloja rannan puolen isojen ikkunoiden kautta.

Lars on piirtänyt mökkiin kaksi erillistä puolen metrin pudotusta, jolloin mökki saadaan rakennettu mahdollisimman hyvin rinteen muotojen mukaisesti. Toinen pudotuksista kulkee sisätiloissa ja toinen rannan puolen terassilla.

Yksi ajatus näissä pudotuksissa on, että tällöin ei osassa terassia tarvita välttämättä lainkaan kaiteita, jos terassit kulkevat osittain lähes maan tasolla. Kaikkihan tietää, että terassien kaiteet pilaavat maiseman.

Saunan sijottelun määräsi maisema

Sauna sijaitsee noin puolessa välissä rinnettä mökiltä rantaan. Rinteessä oli tuossa kohdassa sopiva kinkama, jolle sauna sijoittuu luontevasti. Kinkamalta rinne jatkuu rantaan jyrkkänä, joten näkymät saunalta tulevat olemaan oikein mainiot.

Mökin itäpäädyn terassille tulee portaat, joilta rakennetaan metsäpolku saunan ja mökin välille. Huoltotie kulkee taempana tontilla, joten saunamatkan saa kulkea keskellä lähes koskemattoman metsäluonnon keskellä. Jyrkimpiin kohtiin tehdään tarvittaessa portaikkoja. Saunalta rantaan rinne on niin jyrkkä, että siihen on tehtävä portaat koko matkalle.

2 vastausta artikkeliin “Rakennusten sijoitteluun liittyvät ratkaisut – Mökin suunnittelua ohjaavia periaatteita 1/3”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *