Muita rakentamiseen liittyviä ratkaisuja – Mökin suunnittelua ohjaavia periaatteita 3/3

Olen kahdessa aiemmassa kirjoituksessa käsitellyt rakennusten sijoittelua tontille ja sisätiloihin liittyviä keskeisiä ratkaisuja. Tämän lisäksi olemme pohdiskelleet paljon myös terasseja, mökin ja saunan yhteyttä ja mökkirakennuksen kokonaisilmettä maisemassa.

Terasseja pitkin pääsee koko talon ympäri

Alusta asti meille on ollut selvää, että mökille ei tule varsinaista pihaa. Ruohon leikkaamiseen kyllästyimme jo edellisellä mökillä, vaikka siellä suurimman osan ruohosta leikkasi robottileikkuri. Tämän takia koko nyt suunniteltua mökkirakennusta kiertää yhtenäinen terassi, jolla talon ympäri on helppo kulkea mihin suuntaan tahansa. Mökin katto kattaa koko terassialueen, joten terassi on myös näin säältä suojassa ja helpommin huollettava.

Keittiön yhteyteen, aamuauringon puolelle, tulee pieni ”aamiaisterassi”. Terassille paistaa aurinko vielä iltapäivän puolella, joten siellä voi hyvin syödä myös kesäsiä lounaita. Tälle terassille tulee todennäköisesti myös grilli ja grillin on oltava ehdottomasti hiiligrilli. Vain hiiligrillistä tulee oikea grillaamisen tuoksu ja maku ruokaan. Ennen ensi kevättä pitäisi siis löytää hyvä ja helppokäyttöinen grilli. Grillin on oltava sellainen, että sillä uskaltaa grillata myös terassilla eli grillistä ei saa tippua hehkuvia kekäleitä.

Larsin tekemästä mökin pienoismallista näkyy hyvin mökin terassin tasoero. Kuvassa ero näyttä pieneltä, mutta todellisuudessa se on puoli metriä eli juuri sopiva istumakorkeus. Pienoismallissa ei näy, mutta terassin molempiin laitoihin on tulossa tasoeron kohdalle myös porrasaskelmat.

Mökin järven puoleinen terassi on noin kolme metriä syvä ja 20 metriä leveä. Terassin poikki kulkee vastaava puolen metrin tasoero kuin mökin halki sisällä. Tällä tasoerolla on terassilla ainakin kaksi eri merkitystä. Ensinnäkin tasoero toimii istumapaikkana, jolloin terassille ei välttämättä tarvitse sijoitella tuoleja ja penkkejä maiseman eteen, vaan maisemaa voi ihastella istumalla konkreettisesti terassilla.

Hauska yksittäinen idea on, että lämpimänä kesäpäivänä terassille, tasoeron ääreen, voi kattaa pitkän pöydän, jonka ääressä istutaan rivissä kuin da Vincin viimeisellä ehtoollisella konsanaan. Toinen käytännöllinen ajatus tasoerossa on, että näin mökki saadaan paremmin asettumaan maisemaan rinteen muotojen mukaisesti.

Yhteys sammalrinteeseen ja kaiteiden tarve minimiin

Rakennusmääräysten mukaan terassille pitää rakentaa kaiteet, jos terassin korkeusero maahan on yli puoli metriä. Terassin tason pudotuksen ansiosta ainakin ihan terassin keskikohdalla ero maahan on todennäköisesti pienempi kuin tuo määräyksen puoli metriä. Tällöin maiseman eteen ei tarvitse välttämättä rakentaa kaidetta.

Yhteys rinteeseen on muutenkin erinomainen ajatus. Ollaan lähellä luontoa, ei katsota sitä ylhäältä ja kaukaa, vaan ollaan ihan liki. Terassilla istuja voi työntää varpaat sammalikkoon ja tuntea sen kosteuden. Olemmehan Villa Sammalrinteessä.

Saunapolku luonnon keskellä

Sauna sijaitsee rinteessä mökin ja rannan puolivälissä. Talousrakennukselta mökin takaa kulkee huoltotie saunalle. Halusimme, että mökin ja saunan välillä kulkee myös idyllisempi kulkuväylä. Vielä ei ole ihan hahmottunut, että miten se tullaan rakentamaan. Luultavasti osittain saunapolkuna ja jyrkimmissä kivikkokohdissa portaikkona.

On jotenkin kiva ajatus, että luonnon läheinen saunapolku kulkee keskellä metsää. Saunaan tuleva viherkatto kerää varmasti hurjan määrän erilaisia kesän pörriäisiä ja perhosia, joten sitä on myös kiva seurata, kun laskeutuu mökiltä polkua pitkin saunalle.

Mökki osana maisemaa

Mökin sulautuminen maisemaan on ollut yksi keskeinen suunnittelun idea. Toiveissamme on ollut, että tonttia joudutaan muokkaamaan rakennusvaiheessa niin vähän kuin vain on mahdollista. Yritämme säästää joka ikisen puun, joka on mahdollista säästää. Tavoitteena on, että rakennukset istuvat ja sulautuvat kauniisti maisemaa ja näyttävät juuri tähän tilaan tehdyiltä.

Luonnosten perusteella näyttää siltä, että arkkitehtimme Jaana ja Lars ovat tavoittaneet tontin hengen täydellisesti.

Yksi vastaus artikkeliin “Muita rakentamiseen liittyviä ratkaisuja – Mökin suunnittelua ohjaavia periaatteita 3/3”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *