Minulle on koko ajan ollut tärkeää, että olemme rakentamassa mökkiä, emme omakotitaloa. Ja tällä tarkoitan etenkin talosta syntyvää vaikutelmaa. Miten toteutetaan mökkifiilis, vaikka talo rakennetaan ympärivuotiseen käyttöön, siellä asutaan myös pidempiä aikoja ja tehdään etätöitä. Ihan aluksi vastustin jopa sisävessan rakentamista, koska en halua omakotitaloa.
Vanhassa mökissämme oli täydellinen mökkitunnelma, olihan se 60-luvulla rakennettu lautamökki ilman nykyajan mukavuuksia. Mökin seinät ja katto olivat mäntylautaa ja lattia oli harmaaksi maalattu lautalattia. Uudessa mökissä mökkitunnelma pitää saada aikaiseksi muulla kuin vetoisilla nurkilla tai falskaavilla ikkunoilla, jo ihan rakennusmääräysten takia. Mutta miten toteutetaan moderni rakennus mökkifiiliksellä.
Minulle sisämateriaalivalinnoilla on iso vaikutus mökin tunnelmaan. Jo alusta saakka on ollut päivän selvää, että sisätilojen täytyy olla mahdollisimman ”luonnolliset”. Esimerkiksi kipsilevyseinät eivät ole lainkaan mahdollisia. Olemme päätyneet siihen, että mökki rakennetaan nk. pitkästä tavarasta eli tästäkin on vanhan mökin tapaan tulossa lautamökki. Olen tyytyväinen tähän, koska siitä tulee minulle kodikkaampi tunnelma kuin hirsiseinästä. Hirsiseinäkin on kaunis, mutta itse pidän enemmän laudasta.
Tällä hetkellä tavoitteena on, että sisällä pintoja tullaan käsittelemään mahdollisimman vähän tai ainakin niin, että puun syyt jäävät selvästi näkyviin. Peittävät maalit tai kuultomaalit eivät ole suunnitelmissa mukana. Sen sijaan haluan, että pintoihin tulee vaihtelevuutta rakenteellisilla ratkaisuilla, joita voi toteuttaa eri levyisillä laudoilla ja erilaisilla rimaratkaisuilla.
Myös puulajien valinta on ihan kiinnostavaa. Uskoisin, että sisämateriaaleina tullaan käyttämään muutamaa eri puulajia. Vielä ei ole kyllä yhtään hajua, että mitä ne ovat. Mänty on kyllä jossain muodossa varmasti mukana, koska tontilla on niin hienoja mäntyjä, että se on jotenkin luonnollinen valinta. Itseäni hieman hirvittää männyn kellastuminen iän myötä, mutta sitä on ilmeisesti aika helppo taklata sillä, että puun pinta käsitellään lakalla, jossa on hieman mukana vaaleaa pigmenttiä.
Sisäkattoa voisi ajatella myös rimaratkaisuna, jolloin siitä muodostuu ihan erilainen pinta, kuin jos se olisi perinteistä laudoitusta. Tavoitteena siis on, että sisällä näkyvät materiaalit ovat pääasiassa joko lasia tai puuta. Olisi kiva, jos löytyisi joku järkevä tapa toteuttaa myös kaikki kaapit ja ovet puusta. Vanerin käyttöä voisi myös harkita, koska siitä tulee myös minusta kiva tunnelma.
Joo, ja mökkiin tulee myös sisävessa. Tähän taivuin, mutta en sentään siihen, että sisälle tulisi suihku. Suihku tulee saunalle, koska kaakeloitu kylpyhuone sisällä olisi rikkonut mökkitunnelmaa jo liiaksi.
Olen täysin samaa mieltä kanssasi siitä minkälaisen mökin kuuluu olla materiaaleilta. Puumökki on jotenkin niin suomalainen juttu! Koronan johdosta oman mökkitontin ja mökin rakentaminen käynyt mielessä. En löytänyt blogista kirjoitusta paloturvallisuuteen liittyen? Oletteko ajatelleet perinteistä palohälytystä tai kenties ammattimaisempaa järjestelmää? Ymmärtääkseni kiinteistöihin ja mökkeihin on hankittavissa Tukes hyväksymät paloilmoittimet mihin kuuluu käyttöönottotarkastus ja huollot?
Tämä palohälytysasiaan emme ole vielä ehtineet lainkaan perehtyä. Olen asiaa kyllä miettinyt, että miten se olisi järkevintä toteuttaa. Aihe on erittäin kiinnostava ja tietysti tärkeä, joten voisin hyvin kirjoitella siitäkin jotain, kun ehdin aiheeseen perehtymään.