Viikonloppuna retkeilimme Porvoossa uusilla asuma-alueilla ja pohdimme mökin ulkopananeloinnin suuntaa – pystyyn vai vaakaan. Retkeilyn tuotoksena sain ainakin pari oivallusta, joita en ainakaan halua toteuttaa meidän mökillä. Omien tutkailuiden perusteella voisi väittää, että pystypaneeli korostaa enemmän korkeutta ja vaaka taas antaa illuusion matalammasta ja leveämmästä rakennuksesta.
Mökki rakennetaan luonnon muotojen ehdoilla soraharjun huipulle yhteen kerrokseen. Tämän takia rakennuksesta tulee yllättävän leveä ja yleisilme on kuitenkin aika matala. Ensipohdinnan perusteella ajattelin, että vaakapanelointi olisi luontevin, koska silloin rakennus sulautuisi luontevasti maastoon. Jo aiemmin pohdiskelin tätä teemaa kirjoituksessa, jossa avasin ajatusta miksi mökki rakennetaan laudasta eikä hirrestä.
Talojen vuorausten vertailu auttoi ratkaisemaan mitä en halua
Porvoon asuma-alueilla kiertelyn yksi löydös oli, että ulkovuoraukseen käytettyjen paneelien tulee meillä olla tasalevyisiä. Yllättävän monissa taloissa ulkovuoraus oli toteutettu eri levyisisiä peneeleja vuorottelemalla. Periaatteessa varmaan ihan kiva idea, mutta itse en tykännyt tästä lainkaan. Ihan mustissa pinnoissa se oli kuitenkin toimivampi ratkaisu kuin vaaleissa pinnoissa. Itselle en ainakaan tätä muoti-ilmiötä halua.
Muutamissa tarkastelukierrokselle osuneista taloista panelointia oli toteutettu myös niin, että jossakin kohtaa paneeli kulki toiseen suuntaan ja toisaalla taas toiseen. Esimerkiksi joku kulma saattoi olla pystypaneelia, kun muualla oli vaakaa. Tai ikkunan kohtaa oli paneloitu pystyyn ja muu seinä vaakaan. Tämä näytti myös omaan silmään todella hassulta. Jännimmissä ratkaisuissa tätä eriseuraisuutta oli vielä korostettu erivärisellä maalilla.
Paneelin leveyden valintaa talojen tarkastelukierros myös helpotti. Mieluummin haluan mökin paneelin olevan kapeampaa sorttia kuin leveämpää. Kapeammat paneelit näyttivät talojen seinässä jotenkin luontevammilta. Leveät paneelit tekivät taloista jotenkin möhkälemäisiä, joka ei ainakaan minun silmääni miellyttänyt.
Huiput arkkitehtimme auttoivat meitä myös tässä ongelmassa. Saimme mökin julkisivusta luonnospiirrokset sekä pysty- että vaakapaneloinnilla. Yllättävää oli, miten iso ero fiiliksessä kuitenkin on sillä kulkeeko paneeli pystyyn vai vaakaan. Hyvä huomio tuli myös arkkitehdeiltä siitä, että vaakapaneeliin jää helpommin likaa kuin pystyssä olevaan paneeliin. Vaakalaudoitus saattaa siis pidemmän päälle näyttää likaisemmalta kuin pystypaneeli. Meillä tämä on kuitenkin aika epätodennäköinen ongelma, koska meillä tulee joka puolelle taloa sen verran pitkät lipat, että seinään ei juurikaan sada ja näin pääsisi likaantumaan.
Meidän vuorilauta tulee hyvin todennäköisesti pystyyn
Arkkitehtien piirtämien luonnoskuvien perusteella olemme siis päätyneet hyvin todennäköisesti siihen, että mökin ulkopanelointi toteutetaan pystysuunnassa. Kuva auttoi hahmottamaan miltä talo tulee ehkä näyttämään rakennettuna. Mökki on jo valmiiksi aika leveä, niin vaakalaudoitus olisi ehkä entisestään antanut siitä vielä leveämmän vaikutelman.
Emme ole vielä pohdinnoissa niin pitkällä, että olisimme edes keskustelleet millaisesta laudasta ulkovuoraus tullaan tekemään. Voi olla, että se tehdään käsittelemättömästä laudasta tai sitten tarkoitukseen tehdyistä vuorilaudoista. Pintopuun sivuilla on todella hyvä kuvallinen esitys siitä, että millaisia eri vaihtoehtoja paneelilaudoiksi onkaan. Kuvassa on esitelty ulkovuorien eri profiilit ja profiilien lyhenteet. Nuo kun opettelee, niin voi keskustella uskottavasti rakennustyömaalla 🙂