Mökin rakentaminen on käynnissä – Perustusten perusteellisuus yllätti

Blogi on viettänyt kesän hiljaiseloa, mutta mökkitontilla on siitä huolimatta käynyt melkoinen vilske. Mökin rakennuslupa saatiin toukokuun lopulla. Jo ennen juhannusta kuopaistiin pintamaat pois ajoväyliltä ja rakennuspaikoilta. Heinäkuussa perustusten rakentaminen oli jo täydessä vauhdissa. Kesän aikana projekti eteni varsin vauhdikkaasti.

Perustusten pystyttämisen myötä rakennusten mittakaava alkaa hahmottua tontille. Vaikka rakennuksia on mitattu ja ”sijoitettu” paikoilleen tontilla useampaan kertaan, niin silti rakennusten vaatima pinta-ala tuli yllätyksenä. Pienoismallin ja pohjien tiirailusta huolimatta, en ollut osannut kuvitella esimerkiksi, miten suuri mökin katosta tulee. Rinnetontin takia mökille ei juuri tule oleskeluun tarkoitettua pihaa, jonka takia terassi kiertää koko rakennuksen. Kun taas mökin katto peittää myös terassin, niin katolle tulee pinta-alaa lähes 280 neliötä. Kaikkiin rakennuksiin tulee yhteensä kattoa peräti 467,5 neliötä.

Perustusten perusteellisuus tuli yllätyksenä

Rakennusten perustusten perusteellisuus oli kuitenkin vielä katon pinta-alaa suurempi yllätys. En ole ikinä tajunnut, että kuinka syvälle rakennusten perustukset rakennetaan. Olin jotenkin luullut, että heti anturan päälle tulee se sokkelista näkyvä harkkokerros. Yllätys olikin isohko, kun tajusin, että anturan päälle kasattiin enimmillään 6 valuharkkoa, ja varsinainen lattia valetaan vasta ylimmän harkon tasolle.

Tästä oivalluksesta tuli mieleen satu kolmesta pienestä porsaasta. Tarinassa susi pystyy puhaltamaan kumoon possujen oljista ja laudoista rakennetut talot. Veikkaan, että näin olisi myös käynyt tälle mökille, jos olisin ihan itse ilman opastusta rakentanut perustukset. Nyt perustukset ovat niin jämerät, että ainakaan tuuli tai puhaltaminen ei mökkiä tule kaatamaan.

Perustuksiin on nyt vedetty vesiputket kaivolta sekä viemäriputket harmaavesisuodattimeen ja sakokaivoon, radonputkitus, viemäreiden ilmaputkia, takan korvausilmaputki, vesiputket keittiöön ja vessoihin, routaeristystä, sekä tulpattu viemäri sauna- ja kylpyhuonevarausta varten.

Varaus kylpyhuoneelle ja saunalle päärakennukseen

Tässä vaiheessa emme rakenna päärakennukseen lainkaan suihkua ja saunaa. Suihku tulee erilliseen saunarakennukseen. Kun olemme mökillä, niin lämmitämme hyvin todennäköisesti joka päivä saunan, joten suihkun rakentaminen päärakennukseen tuntui turhalta.

Arkkitehtien kanssa suunnittelimme niin, että pienin makuuhuone on mahdollista myöhemmin muuttaa saunaksi ja suihkuksi. Sen takia valuun vedettiin valmiiksi viemäri tätä varten. Viemäri tulpataan ja tarvittaessa se on helppo piikata näkyviin, jos joku päivä saunaa tai suihkua kaivataan päärakennuksessa.

Tällä viikolla on vielä edessä lattian valu, jonka jälkeen alkaakin rakennuksen rungon pystyttäminen. On kyllä mahtavaa, että tämä projekti etenee. Ja lupaan myös päivittää tätä blogia aktiivisemmin.

2 vastausta artikkeliin “Mökin rakentaminen on käynnissä – Perustusten perusteellisuus yllätti”

  1. Ootte te hurjia poikia. Onnea urakan toteuttamisessa. Terkuin TVT

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *