Miten keittiön kylmätilaratkaisut ovat toimineet?

Kaupallinen yhteistyö Festivon kanssa.

Nyt on kulunut reilu puoli vuotta mökin sisäänmuutosta. Vuosi sitten kirjoitin blogissa mökin kylmäsäilytystilojen odotuksista. Nyt tiedän jo aika hyvin, miten odotuksissa on onnistuttu.

Vuosi sitten listatut suurimmat odotukset kylmäsäilytykselle:

  • Tilava kylmiö, joka helpottaa niin ruoan säilytystä kuin kokkailua
  • Lisää tilaa säilöntään (vähemmän tarvetta tavaroiden siirtelyyn ja uudelleen järjestelyyn)
  • Kylmiön jääkaappia kosteampi ilma, jolloin etenkin tuoretuotteet säilyvät raikkaina ja tuoreina kauemmin
  • Hyvän näköinen kokonaisuus kylmiö & viinikaappi

Tilava kylmiö – onko tila riittänyt?

No kyllä on. Meille valittu Festivon kylmiössä on riittänyt tila kaikkiin tarpeisiin. Kaapissa on aina ollut sen verran tilaa, että sinne on helppo laittaa tavaraa ja samoin sieltä saa tarvittavat tavarat pois ilman ylimääräistä tavaroiden siirtelyä. Tätä arvostan todella paljon. Esimerkiksi aterialta yli jääneet ruoat mahtuvat lähes poikkeuksetta kaappiin ruoanvalmistusastioissaan, jolloin ruokia ei tarvitse säilytystilan puutteen takia laittaa erillisiin säilytysrasioihin.

Kun ottaa huomioon, että tänä vuonna myös suolakurkut (ei ehditty), mehut (huono puolukkavuosi) ja sienet (onneton sienivuosi) jäivät säilömättä, niin tilaa viileäkaapissa on ollut todella ruhtinaallisesti. Toivottavasti ensi syksynä tilaa on vähemmän vapaana eli enemmän talvelle säilöttynä kesän makuja.

Saatiinko lisää tilaa säilöntään?

Saatiin kyllä, mutta ei ehkä niin paljon kuin olisi ollut tarpeen. Kylmiössä kyllä tilaa riittää, mutta arkkupakastin (198 litraa) olisi saanut kuitenkin olla vähän isompi. Tai ehkä tilaa olisi syksyllä marja-aikaan pitänyt osata käyttää järkevämmin. Arkkupakastimeen säilöminen oli niin helppoa, että poikkeuksellisesti pakastin myös kaikki puolukat, vaikka perinteisesti olen säilönyt osan puolukoista survomalla.

Jos osa puolukoista olisi säilötty survoksena, ei arkkupakastin olisi tullut niin täyteen. Ihan loppusyksystä pakastin oli jo niin täynnä, että minkä tahansa pakasteen etsiminen sieltä vaati monen muun pakasteen siirtämistä ensin tieltä pois. Mutta ehkä tässä vielä opin käyttämään uusia säilytystiloja optimaalisemmin ja tämä on vain alun kankeutta.

Vaikuttaako viileäkaappi tuoretuotteiden säilymiseen?

Tähän kyllä sanoisin, että vaikuttaa. Tuntuu, että kylmiössä ruoat säilyvät normaalia kauemmin tuoreen tuntuisina. Kylmiön markkinoinnissa sanotaan, että kylmiössä ilma on tavallista jääkaappia kosteampaa, joka edistää säilymistä. Arkisen puolen vuoden käytön jälkeen sanoisin, että tämä vaikuttaa pitävän paikkansa.

Etenkin vihanneksista ja juureksista olen huomannut, että ne tuntuvat säilyvän parempina pidempään. Salaatit eivät muutu niin nopeasti nahkeiksi ja hedelmät pysyvät kimmoisina pidempään.

Paremman säilyvyyden takia olen myös huomannut vähän laiskistuneeni eli en enää aina peitä ruokia kelmulla tai kansilla, kun heitän ruoan kylmiöön. Ruoat pysyvät kaapissa hyvin seuraavaan päivään ilman, että pinta kuivuu, vaikka kippoa ei aina peitäkään.

Vaatimuslistan viimeinen kohta oli, että viinikaappi&kylmiö-kokonaisuuden tulisi olla hyvän näköinen. Mielestäni Festivon kokonaisuus on sitä. Tykkään tosi paljon Festivon muotoilusta ja musta väri sopii meidän keittiöön erinomaisen hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *