Miten alkuun vapaa-ajanasunnon rakennusprojektissa?

Teimme kaupat mökkitontista parhaan sienisesongin aikaan elokuun lopulla tai virallisesti ostimme määräalan metsätilasta. Kauppa ja siihen liittyvät muodollisuudet olivat helppoja, koska kauppaa tekemässä oli kokenut kiinteistönvälittäjä, joka kertoi, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Tontin lainhuudatus ja lohkominen käynnistettiin välittömästi kaupanteon jälkeen. Lainhuudatuksesta onkin tullut jo ilmoitus, mutta lohkominen on edelleen kesken Maanmittauslaitoksella. Keskimääräinen lohkomiseen menevä aika on Maanmittauslaitoksen verkkosivujen mukaan 5 kuukautta.

Verkossa on paljon hyviä koosteita, joissa kerrotaan juurta jaksaen, mitä tonttia ostaessa tulee ottaa huomioon. Esimerkiksi UPM Bonvestan sivuilta löytyy hyvä Ostajan opas tonttikauppoihin.

Näkymä paikalta, johon sauna on suurin piirtein ajatelut. Saunan paikka olisi noin korkeuden suhteen rinteen puolessa välissä.

Jo heti ensimmäinen käynti tontilla oli herättänyt alustavat ajatukset siitä, että miten mökki ja sauna tulisi tontille sijoittumaan. Haluamme rakentaa kaikki rakennukset niin, että ympäröivään maastoon joudutaan koskemaan mahdollisimman vähän. Tonttissa valloitti juuri sen luonnontilaisuus, sammaleinen jyrkkä rinne ja jo tukkipuun pituuteen kasvaneet puut.

Valmistalomalleista ulkonäöllisesti miellytti moni. Esimerkiksi Honkarakenteen Tuuli, Ollikaisen Lastu ja Pluspuun Kustavi olisivat helposti voineet olla visuaalisesti meidän mökkejä.

Valmismallien sisäratkaisut eivät kuitenkaan istuneet lainkaan siihen mitä olimme ajatelleet. Halusimme, että mökin sydän on oleskelutilan, ruokailutilan, keittiön ja lasitetun terassin muodostama yhtenäinen tila, jossa olemme suurimman osan mökillä viettämästämme ajasta. Lisäksi monissa malleissa oli mielestämme liikaa joutotilaa, joka turhaan nostaa kustannuksia. Sekä mökissä että saunassa oli kantavana ajatuksena isot ikkunat, jotka toisivat ympäröivän luonnon lähelle.

Selasimme läpi lukemattomien eri talovalmistajien verkkosivuja ja esittelylehtisiä, mutta emme mistään löytäneet talomallia tai saunaa, joka olisi lunastanut toiveemme unelmien mökistä. Juttelimme ajatuksistamme muutamien rakentajien ja alaa muuten tuntevien ihmisten kanssa ja päädyimme siihen, että todennäköisesti emme löydä unelmiemme mökkiä valmiiden talopakettien joukosta. Mahdollista oli kuitenkin, että unelmiemme mökki voitaisiin toteuttaa valmista talopakettia muokkaamalla.

Kymmenien ja kymmenien verkossa vietettyjen tuntien jälkeen päädyimme siihen, että tarvitsemme prosessiin mukaan asiantuntijan, joka osaa kertoa, miten meidän kannattaa lähteä edistämään unelmiemme mökin suunnittelua.

4 vastausta artikkeliin “Miten alkuun vapaa-ajanasunnon rakennusprojektissa?”

    1. Kiitos! Innostus on suuri, mutta samalla myös jännittää, koska koskaan aiemmin ei ole ollut mitään rakennusprojektia vireillä.

  1. Mekin olemme jo pidämmän aikaa haaveilleet omasta mökistä täällä Vaasassa. Vielä emme ole olleet yhteydessä kiinteistönvälittäjään, mutta tulevana kesänä olisi tarkoitus viedä projektia eteenpäin. Hyvän mökkitontin löytyminen voi olla haastavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *