Kulkuväylien valaisussa pyrimme välttämään turhaa valosaastetta

Ulkotilojen valaistusta on mietitty pitkin vuotta ja etenkin nyt vuoden pimeimpään aikaan. Meille oleellista on, että valoa ulkona on riittävästi tontilla liikkumiseen, mutta emme halua tontille kuitenkaan yhtään ylimääräistä valoa, jotta muun muassa tähtitaivaan ihailu onnistuu vaivattomasti.

Metsässä on pimeää öisin ja etenkin talvella vasta pimeää onkin

Vanha mökkimme sijaitsi Iittalan taajamassa, jossa kadut oli valaistu katulampuilla ja naapuritaloista ja -pihoista kajasti aina jonkin verran valoa myös meidän tontillemme. Iittalassa ei koskaan ollut täysin pimeää. Mökki oli myös vain kesäkäytössä, joten emme olleet siellä lainkaan vuoden pimeimpinä aikoina.

Jo Iittalassa kaipasin usein tähtitaivaan näkemistä. Kyllä tähdet Iittalassa näkyivät, mutta aina oli joku valolähde, joka häiritsi tähtitaivaan seuraamista. Upea ajatus on se, että tulevaisuudessa omalta mökkilaiturilta voisi ihailla vaikka Linnunrataa.

Kuvassa on Käpy-pylväsvalaisin mustalla varrella eli aivan sama, joka on tulossa myös meille.
Kuva: Ensto Building Systems

Tontin valaistus toteutetaan hyvin hienovaraisesti eli valoa vain sinne, missä sitä tarvitaan liikkumista varten. Tämä ei tietenkään koske joulu- ynnä muita vastaavia kausivaloja.

Käpy-valaisimella valaistaan kulkuväylät

Kulkuväylille olemme valinneet valaisimeksi Ensto Building Systemsin valmistaman Käpy-pylväsvalaisimen. Käpy on erittäin klassinen ja varmasti lähes kaikkien tunnistama pihavalaisin. Oman muistikuvan mukaan Käpy-valaisimia on ollut minulle aina olemassa, joten niitä on tehty varmaan ainakin jo 70-luvulta lähtien.

Kuva: Ensto Building Systems

Käpy sopii meidän tontillemme ja tarpeisiimme erittäin hyvin. Sen valaisusuunta on alaspäin, joten siitä ei tule juurikaan turhaa valokuormaa muualle kuin kulkuväylille, joita valaisimien onkin tarkoitus valaista.

Käpyjä tulee talousrakennukselta saunalle kulkevalle huoltoväylälle sekä talousrakennukselta päärakennukselle johtavalle kävelyväylälle. Kävyt on tarkoitus laittaa myös molempiin päihin saunapolkua.

Kävyn väriksi valitsimme antiikkipronssin, joka toimii hyvin yhteen tontin muun värimaailman kanssa. Kävyn varreksi valittiin matalahko 150 cm korkea varsi, joten valolähde jää aikuisen silmänkorkeuden alapuolelle.

Näillä näkymin portaikkoja valaistaan tarpeen mukaan led-nauhoilla tai pistevalaisimilla eli niin, että turvallinen liikkuminen on mahdollista ilman turhaa valosaastetta.

3 vastausta artikkeliin “Kulkuväylien valaisussa pyrimme välttämään turhaa valosaastetta”

  1. Hyvä, ettette kompuroi pimeässä siellä. – Asialliset ja tyylikkäät klassikot

  2. Kyllä kannattaa ajatella asiat loppuun saakka, silloin ei kumpuroi vaikeissa maastoissa ja voi nauttia hienosta ympäristöstä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *