Keittiön välitilan ikkunat tuovat aamun valon sisään

Kaupallinen yhteistyö Klas1:n kanssa.

Pian saadaan ikkunat ja ulko-ovet tontille. Sain ikkunoiden ja ulko-ovien toimittajalta varmistuksen, että meidän tilauksemme on edennyt valmistusvaiheeseen ja ensi viikolla pitäisi ikkunoiden ja ovien olla jo toimituksessa. Asentamisen jälkeen talo alkaa ulospäin näyttämään suurin piirtein valmiilta. Tai no, terassit vielä puuttuva, mutta muuten kyllä.

Meillä keittiön työtasot ovat talon ulkoseinillä itään ja etelään. Ala- ja yläkaappien välitilaan tulee molempiin suuntiin Klas1:n meille toteuttamat ikkunat. Näiden ikkunoiden kautta sisään saadaan auringon valo jo aamun tunneista lähtien. Ikkunoiden kautta keittiössä puuhaillessa näkee myös helposti, että milloin vieraat saapuvat ja näin voi kaataa tervetuliaisdrinkit valmiiksi.

Arkkitehti Jaana Hellisen luonnos keittiön toisesta ikkunaseinästä.

Molemmat keittiön välitilan ikkunat ovat samankokoiset eli 260 cm leveät ja 57 cm korkeat. Ikkunat ovat kiinteät eli niitä ei voi avata. Sen sijaan keittiöstä on lasiovi suoraan aamiaisterassille eli lasittamattomalle terassille, jossa voi nauttia aurinkoisella ilmalla aamukahvit tai lounasta auringon lämmössä.

Aamiaisterassi toimii myös pienenä kesäkeittiönä

Aamiaisterassille olisi tarkoitus hankkia myös grilli sekä savustin, koska tähän on helppo pääsy keittiöstä kokkailun lomassa. Ikkunan kautta aamiaisterassilta on suora näköyhteys keittiöön, joten myös tässä toteutuu toiveemme, että keittiössä kokkailun ja terassien välillä on näköyhteys. Ja jos keittiön lasioven pitää auki, niin puheyhteys toteutuu myös moitteettomasti.

Arkkitehti Jaana Hellisen piirros aamiaisterassista, josta näkyy etelään avautuvat keittiön ikkuna sekä lasiovi.

Hyvin todennäköisesti aamiaisterassia tullaan käyttämään myös marja- ja sienisaaliiden puhdistuspaikkana. On aika kätevää, että suoraan keittiöstä on kulkuyhteys terassille, jossa voi sekä ruokailla, juoda päiväkahvit että valmistaa myös ruokaa.

Vielä menee tovi, että aamiaisterassillä pääsee nauttimaan aamukahveja.

Ikkunoiden ja ovien värit ovat peräisin männystä

Sekä ikkunoissa että ovissa on samanlainen visuaalinen ilme. Ikkunoiden sisäpinnat ovat mahdollisimman luonnollisen sävyistä lakattua mäntyä (sävy TM1801) ja ulkopinnat taas RAL 8025 -sävyyn maalattua alumiinia. Värivalinnat noudattavat samaa linjaa, jota olemme pyrkineet toteuttamaan kaikkialla rakennuksessa eli sisällä mahdollisimman luonnollisia sävyjä ja ulkona sävyt valittu männyn rungon eri värikirjosta.

Klas1:n tekee ikkunoiden karmit jatkamattomasta puusta, joka on aika kiva ajatus, kun puupinta jää meillä selvästi näkyviin sisätiloissa. Odotan innolla ikkunoiden valmiiden näkemistä! Uskon, että kuultokäsitellyt yhtenäisestä puusta toteutetut karmit ovat todella hyvän näköiset.

Lokakuussa kävimme tutustumassa Klas1:n mallistoon näyttelytilassa Vantaalla.

Koska työtasojen edessä on koko matkalla ikkunat, toteutetaan työtason sähköt osittain yläkaappien pohjaan kiinnitettävillä pistokkeilla sekä ikkunoiden kulmauksessa työtasoon upotettavana pistokkeena. Näin ikkunan eteen ei tule pysyviä johtoviritelmiä, vaan tarvittaessa laitteille vedetään sähköt yläkaappien pohjasta. Työtason valaistus toteutetaan yläkaappien alareunassa kulkevalla led-valolistalla. Mutta luultavaa on, että koko työtason levyisten ikkunoiden takia etenkään kesällä ei keinovaloa tulla ihan hirveästi tarvitsemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *