Keittiön suunnittelu käynnistyi kylmälaitteiden valinnalla

Kaupallinen yhteistyö Festivon kanssa.

Villa Sammalrinteen keittiön kylmälaitteiden valintaa on ohjannut merkittävästi se, että harrastamme marjastusta, sienestystä ja säilöntää. Säilömisen lisäksi vapaa-ajalla käytän paljon aikaa keittiössä ruoanlaiton merkeissä. Säilöttävien lisäksi on siis hyvä, että kylmälaitteissa riittää tilaa myös päivittäiseen käyttöön tuleville ruokatarvikkeille ja juomille. Tämän takia oli oikeastaan aika itsestään selvää, että meille valittiin Festivon kylmiö.

Villa Sammalrinteen kylmäsäilytyslaitteet

Festivon 75 cm leveässä kylmiössä riittää tilaa meidän tarpeisiimme

Meille valitussa Festivon kylmiössä on yli 500 litraa säilytystilaa ja lasihyllyt voidaan sijoittaa vapaasti halutuille korkeuksille. Syksyisin meillä säilötään aina ämpäriin noin 10 litraa puolukkasurvosta, jota syödään talven mittaan muun muassa aamupuuron kanssa. Festivoon tuo ämpäri on helppo saada mahtumaan.

Projektin pääsuunnittelija, arkkitehti Jaana Hellisen havainnekuva Villa Sammalrinteen keittiöstä.

Kesällä, parhaaseen avomaakurkkuaikaan, kaappiin päätyy toistakymmentä purkkia itse tehtyjä suolakurkkuja. Lisäksi syksyllä kaappiin kertyy vähintäänkin suolasieniä, erilaisia mehuja ja jonkun verran myös hilloja.

Syksyn alussa kaapissa on paljon erilaisia säilykkeitä, joten on hyvä, että tilaa on perusjääkaappia runsaammin. Nyt meillä on ollut käytössä vain kodin korkea jääkaappi, joten mökin uuden Festivon myötä säilöntätilaa tulee huomattavasti lisää. On myös mahtavaa, että tulevaisuudessa jääkaappi ei ole aina syksyn alussa ääriään myöten täynnä.

Suolakurkkuja säilötään joka kesä.

Kylmiön muokkaaminen omiin tarpeisiin on helppoa

Alun perin suunnittelimme, että olisimme ottaneet kylmiöön kaksi hedelmille ja vihanneksille tarkoitettua säilytyslaatikkoa. Hedelmä- ja vihanneslaatikko on meillä yleensä aina täynnä, joten kaksi laatikkoa kuulosti houkuttelevasta. Onneksi kävimme vielä tarkemmin tutustumassa kylmiöön paikan päällä, koska tajusimme, että jo se yksi laatikko on selvästi isompi kuin nykyisen jääkaappimme hedelmä- ja vihanneslaatikko. Lisäksi oli uusi tieto, että juureksia ei kuulu säilyttää hevi-laatikossa vaan kylmiön puolella, (Ei kai kukaan niitä nyt siellä hevi-laatikossa ole säilyttänyt).

Meidän Festivoon tulee nyt tuo alin hevi-laatikko ja sen yläpuolelle kylmä-laatikko. Kuva: Festivo

Vaihdoimme toisen hedelmä- ja vihanneslaatikon tilalle ulosvedettävän kylmälaatikon. Tässä laatikossa on sama lämpötila kuin kylmiössä yleensä. Hedelmä- ja vihanneslaatikossa lämpötila on 5 astetta kylmiön lämpötilaa lämpimämpi. Kylmälaatikko on täydellisen kokoinen esimerkiksi juomatölkkien säilytykseen. Ulosvedettävästä laatikosta juomien ottaminen on helppoa ja kaappi pysyy hyvässä järjestyksessä.

Arkkupakastin on säilöjän unelma

Arkkupakastin on säilöjälle todella helppokäyttöinen, koska sinne mahtuu niin paljon ja ilman aikaa vievää pakasteiden järjestelyä. Meillä arkkupakastin on ollut jo vuodesta 2013 lähtien. Tilan puutteen takia pakastin on ollut sijoitettuna puolison vanhempien varastoon, josta pakasteita on aina kuljetettu kotiin Helsinkiin pitkin talvea tarpeen mukaan.

Aluksi pohdimme, että siirtäisimme pakastimemme mökille kodinhoitohuoneeseen. Päätimme kuitenkin jättää vanhan pakastimen paikoilleen ja hankkia mökille kokonaan uuden. Arkkupakastimeen päädyimme ihan tilankäytöllisistä syistä. Arkkupakastimeen menee helposti niin marjat, mehut kuin sienet.

Arkkupakastinta on kätevä käyttää myös ruoanvalmistuksessa, kun sinne on helppo laittaa lähes minkä muotoinen tai kokoinen astia tahansa, jos haluaa tehdä esimerkiksi jäädykettä tai vaikka juustokakkua.

Viinikaappi kylmiön kylkeen

Vaikka Festivon täyskorkea viinikaappi on meille ehkä vähän liian iso, päätimme ottaa sen kuitenkin, koska se sopii niin hyvin kylmiön viereen ja on tosi kivan näköinen. Festivon 45 VLM viinikaappiin mahtuu peräti 70 pulloa, joten veikkaan, että se ei tule ikinä olemaan täynnä. Viinikaapissa on kaksi eri lämpötila-aluetta, joista valkoviineille voi valita lämpötilan 9–14 väliltä ja punaviineille 14–18 väliltä.

Tutustuminen Festivon käyttöön kannatti, koska päätöksen tekeminen väristä ja kylmiön sisustan kokoonpanosta oli sen jälkeen helppoa. Kuva: Festivo

Festivolla olisi ollut tarjolla myös matalampi viinikaappi, joka olisi kokonsa puolesta ollut meille sopivamman kokoinen, mutta visuaalisesti korkea kaappi kylmiön kyljessä tuntui kuitenkin paljon houkuttelevammalta ratkaisulta.

Festivon viinikaappi ja kylmiö sijoitetaan keittiöön vierekkäin. Väriksi valitsimme mustan, koska ne näyttivät juuri meidän tyyliin sopivilta ja erittäin tyylikkäiltä. Festivoiden ympärille tarvitaan sitten vielä muu keittiö.

Suurimmat odotukset mökin kylmäsäilytystiloille

  • Tilava kylmiö, joka helpottaa niin ruoan säilytystä kuin kokkailua
  • Lisää tilaa säilöntään (vähemmän tarvetta tavaroiden siirtelyyn ja uudelleen järjestelyyn)
  • Kylmiön jääkaappia kosteampi ilma, jolloin etenkin tuoretuotteet säilyvät raikkaina ja tuoreina kauemmin
  • Hyvän näköinen kokonaisuus kylmiö & viinikaappi

2 vastausta artikkeliin “Keittiön suunnittelu käynnistyi kylmälaitteiden valinnalla”

  1. Voi kun tulisi kesä ja syksy luonnon antimineen. Tuskin maltan odottaa herkkuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *