Isot ikkunat ja verhot – Verhoilla on myös energiataloudellista merkitystä

Mökin lännen puoleinen seinä on käytännössä kokonaan lasista, joten verhoilla on merkitystä asumismukavuuteen, sisätilojen yleisilmeeseen ja myös energian kulutukseen. Valinta rullaverhojen, sälekaihtimien, tavallisten- ja lamelliverhojen välillä ei ole ihan helppo. Jokaisella on niin hyvät kuin huonot puolensa.

Verhoilla ja niiden käyttämisellä voi vaikuttaa helposti niin asuinviihtyvyyteen kuin energian kulutukseen. Kylminä vuodenaikoina auringon lämpö kannattaa ehdottomasti päästää sisään ja niin vähentää lämmityksen tarvetta ja lämpiminä aikoina taas päinvastoin turha lämpösäteily kannattaa yrittää jättää huushollin ulkopuolelle, jotta ylimääräisen viilentämiseen ei ole tarvetta.

Myös auringon häikäisyn torjunnassa verhot tulevat varmasti tarpeen, koska auringon valo tulee oleskelutiloihin aamupäivästä illan auringonlaskuun saakka. Lännen puolella terassin katto ulottuu 3 metriä ikkunalinjan ulkopuolelle. Näin ihan keskipäivällä se riittää varjostamaan riittävästi. Mutta jo iltapäivällä aurinko alkaa paistamaan sisään ja varjostusta verhoilla varmasti tarvitaan. Ainakin niihin aikoihin vuodesta, kun puissa ei ole lehtiä.

Rullaverhojen ja sälekaihtimien korkeutta on helppo säätää

Rullaverhoissa ja sälekaihtimissa korkeuden säätäminen on helppo, jolloin ne voisivat olla toimiva ratkaisu sisään pääsevän suoran auringonvalon säätelyssä. Lamelliverhot ja perinteiset eteen vedettävät verhot ovat ehkä visuaaliselta ilmeeltään miellyttävämmät, mutta niillä suoran auringonvalon säätely on hankalampaa. Välttämättä aurinkoisella ilmalla kaikkien ikkunoiden peittäminen kokonaan ei ole se kaikista viihtyisin vaihtoehto.

Rullaverhot ja sälekaihtimet voi hyvin laskea peittämään ikkunan ylälaitaa ja silti maisema rannansuuntaan jää edelleen näkyviin. On kuitenkin kiva ajatus, että maisemaa ei tarvitse peittää kokonaan, jos haluaa estää liikaa lämpöä ja häikäisyä.

Moottoroidut rullaverhot ja niiden automaatio kiinnostaa

Rullaverhoihin on olemassa myös sähköisiä automaattiratkaisuja, jotka ovat varsin kiinnostavia. Rullaverhot voi ajastaa liikkumaan esimerkiksi auringon liikkeiden mukaan niin, että verhot automaattisesti rullautuvat haluttuna aikoina ikkunoiden eteen tai pois. Käsittääkseni on olemassa myös ohjelmistoja, jotka kytkevät rullaverhot sisälämpötilaan eli, jos aurinko lämmittää liikaa sisätiloja, niin rullaverhot automaattisesti laskevat estämään lämpösäteilyä ja kylmällä säällä toisinpäin.

Moottoroidut rullaverhot ovat kätevät myös siinä mielessä, että niissä ei tarvita lainkaan naruja, joilla verhoja kiskotaan ylös tai alas. Näin rullaverhot saa lähes kokonaan piiloon silloin, kun niitä ei tarvita. Moottoroitujen rullaverhojen ohjaamiseen on olemassa erillisiä kytkimiä, mutta niitä voi ohjata myös kännykkään tai tablettiin asennettavilla sovelluksilla.

Aika kiva ajatus on myös se, että moottoroidut rullaverhot voi nostaa aamuisin ylös ilman, että tarvitsee nousta sängystä. Toisaalta rullaverhojen ajastusta voi käyttää myös herätyskellona, jos haluaa herätä luonnonvaloon ilman herätyskellon piipitystä. Rullaverhojen puolesta puhuu myös se, että ne ovat huomattavasti helpompi huoltaa ja pitää puhtaina kuin sälekaihtimet.

Kunhan korona tästä vielä vähän hiipuu, niin on kiva päästä jonnekin tutustumaan verhoautomaation mahdollisuuksiin ja muutenkin näkemään, mitä erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *