Ikkunat lattiasta kattoon – Ikkunoiden lämmöneristys, vedon tunne ja mahdollinen huurtuminen

Mökin yksi isoimmista ajatuksista on isot, lattiasta kattoon ulottuvat korkeat ikkunat, jotka täyttävät koko mökin länsiseinän. Ikkunoiden ideana on se, että luonto saadaan osaksi mökin sisätiloja. Mökki on metsässä juuri luonnon ja maiseman takia. Vain ikkuna erottaa luonnon ja ruokailu- ja oleskelutilat. Isoista ikkunoista tulee myös runsaasti luonnon valoa sisään. Huonekorkeus on ikkunaseinällä 3 metriä.

Ikkunoiden eristävyys on parantunut paljon vuosien varrella. Meillä on kokemuksia isoista ikkunoista, joiden äärellä talvipakkasella ei halua olla, kun kylmä ilma hohkaa sisään. Motivan sivuilla on erinomainen artikkeli ikkunoista, niiden energiatehokkuudesta ja erilaisista ikkunatyypeistä.

Ainakin Motivan artikkelin perusteella uusien ikkunoiden eristysteho on parantuntu viimeisten vuosikymmenien aikana niin paljon, että ainakaan selkeästä vedosta ei voi puhua.

Mökille on tulossa lattialämmitys, jonka pitäisi kierrättää sisäilmaa vähemmän kuin erilliset patterit. Tämän sanotaan myös vähentävän vedon tunnetta. Toisaalta takka taas kierrättää huoneilmaan tehokkaasti ja sillä on tarkoitus lämmittää huushollia usein, etenkin pakkasilmoilla.

Eri artikkelien mukaan uusien ikkunoiden eristysteho voi olla jopa niin hyvä, että vedon tunteen sijaan ongelmana voi olla ikkunoiden ulkopintaan tiivistyä huurre. Erityisesti näin voi tapahtua nopeiden lämpötilavaihteluiden yhteydessä. Ikkunavalmistaja Pihlan sivuilla kerrotaan, että tätä huurtumista voi vähentää valitsemalla ulommaiseksi lasiksi huurtumattoman lasin (pinnoitettu naarmuttumaton selektiivilasi).

Pihlan sivuilla myös sanotaan, että ”markiisi, valokate tai pitkä räystäs voivat myös estää useimmiten huurtumisen”. Rannan puoleiselle sivulle on tulossa 3 metriä pitkä räystäs, joten voi olla, että se estää huurtumisen kokonaan. Räystäs suojaa myös kesähelteillä pahimmalta paahteelta, jolloin sisällä ei häikäise, eikä sisälämpötilan pitäsi nousta kohtuuttomaksi.

Häikäisyä estämään pitää miettiä myös helppokäyttöiset ja siistit verhoratkaisut, Esimerkiksi huomaamattomat ja helppokäyttöiset rullaverhot tai lamelliverhot, joilla pystyy tarvittaessa blokkaamaan auringon aiheuttamaa häikäisyä. Makuuhuoneeseen tarvitaan myös selvästi pimentävät verhot, jotta myös kesäöinä voi nukkua pimeässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *